HTML

Smaragdtábla

"Valóságos, hazugság nélkül való, Biztos, és teljességgel igaz! hogy ami lent van, ugyanolyan, mint ami fent van, és ami fent van, ugyanolyan, minz ami lent van az Egyedülálló Dolog csodájának véghezvitelére És amint minden dolog Egyből lett az Egydülálló közvetítésével: úgy minden dolog egy dologból születik az alkalmazkodás által." Hermész Triszmegisztosz Tabula Smaragdina

Utolsó kommentek

  • zagyvai: hinni akkor a legnehezebb, ha körülöttünk rosszá kezd válni minden...és pont ekkor van a legnagyob... (2010.10.02. 23:08) hit
  • HalfLife: A szavakkal az a legnagyobb probléma, hogy sohasem képesek teljesen pontosan kifejezni azt a jelnt... (2008.04.30. 09:06) szavak
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • zagyvai: hinni akkor a legnehezebb, ha körülöttünk rosszá kezd válni minden...és pont ekkor van a legnagyob... (2010.10.02. 23:08) hit
  • HalfLife: A szavakkal az a legnagyobb probléma, hogy sohasem képesek teljesen pontosan kifejezni azt a jelnt... (2008.04.30. 09:06) szavak

2008.12.14. 11:56 Gurumama

Régi szép idők...

Kislánykoromban a Karácsonynak különleges hangulata volt. Nagyanyám hetekkel az ünnep előtt elkezdett sütni. Hagyománya szerint minden családtagnak a kedvenc süteményét sütötte. A leveles pogácsák, a hájas tészták hajtogatása napokig eltartott. Nagyapám legfőbb kuktaként ült a konyhai kis sámlin, verte a habot a rézüstben, törte a diót, keverte a krémeket, és dünnyögött az orra alatt: „Jaj anyókám, megint túlköltekezel.” December 24.-re elkészült a házi szaloncukor, kisült a gubarúd, halmokban illatoztak a hájas kiflik, jöhetett a fadíszítés. Ezt a műveletet többnyire én csináltam nagyapámmal, de a vatta hópihék elhelyezése és a giccs vagy nem giccs vita miatt nagyanyám az utolsó pillanatban átrendezte az addig tökéletesnek tűnő mesterművet. Majd kötelező délutáni szieszta következett, amit soha nem pihenéssel töltöttem, mert annyira izgultam az ajándékok miatt, hogy inkább ágyban torna lett belőle, de muszáj volt, így megtettem.

Délután, a cserépkályhára felakasztott, előmelegített ünneplőruha felvétele előtt, nagyanyám egy hatalmas lavórban végigcsutakolt, közben karácsonyi dalokat énekelt, és mesélt Jézus születéséről. Ez a rítus soha nem maradhatott el, ugyanúgy hozzátartozott az ünnephez, mint a mákos guba. Majd kitessékeltek a feldíszített szobából, mondván, hagyjuk, hogy a Jézuska nyugodtan odakészítse az ajándékait.

A karácsonyok különlegességét az adta, hogy az unokatestvérem nagyszülei ugyanabban az utcában laktak, így természetes volt, hogy összegyűlt az egész nagycsalád. Egyik legemlékezetesebb élményem az volt, amikor a tőlem 9 nappal idősebb unokafivéremmel az udvarról akartuk meglesni az elhúzott függöny résein át, hogyan dolgozik a Jézuska. Annyira izgultam, hogy remegett minden porcikám, ahogy a csikorgó hóban lopakodtunk az ablak felé, és szinte képtelen voltam belesni a függönyrésen, inkább futottam a kert legtávolabbi zuga felé.

Minden évben csengettyűszóra érkezett a csoda. Körbeálltuk a fát, bontogattuk az ajándékokat. 

Varázslat volt, mint ahogy az is, hogy közben észrevétlenül kinyílt a 12 személyes, faragott lábú, nehéz étkezőasztal. Felkerült rá a hatalmas hófehérre kikeményített damaszt abrosz, az ünnepi vacsora. Nagyon szerettem hallgatni a felnőttek beszélgetését, beszippantani az étel illatát, dúskálni az ajándékokban. Mivel sokan voltunk, többnyire anyámmal egy ágyban aludtam el, a hatalmas paplan alatt, még utoljára számba véve a kincseket.

Másnap este a férfiak ultipartija következett, az unokatestvérem nagyszüleinél, ahova talán egyszer engedtek be kibicelni, de az annyira belém égett, hogy az óta is itt őrzöm az emlékét. Kör alakú asztal mellett ültek a férfiak, pálinkás poharak, süteményes tányérok társaságában, hol vidáman, hol komolyan, hol élcelődve, hol rikoltozva, miközben újabb és újabb osztások mellett megállt az idő. A délután kezdődött játszma mellől anyám vacsorázni hazavitt, majd lefektetett, de szinte soha nem sikerült ébren megvárnom a férfinép hazatérését. Másnap, a kócos 11 órai kávé mellett anekdotáztak a lapjárásról, a szerencse forgásáról, és arról, hogy melyik ultit sikerült megfogni.

 

Nekem gyermekkoromban álom volt a karácsony. Illatos, angyalos, hagyományokkal telt, hidegen ropogós, orrcsippentős, cinkeetetős, és nagyon bársonyos. Nagyanyám karácsonyi haláláig tartott. 11 éves voltam, amikor Karácsony másnapján lefeküdt aludni, és reggel nem ébredt fel. Vele együtt eltűnt a hagyomány, és szétröppent a nagycsalád is. Mindenki máshol ünnepelt.

Mégis ezeknek a karácsonyoknak a hangulatát a mai napig őrzöm, ebből építkezem, és minden évben, amikor körülálljuk a feldíszített karácsonyfát, édes-szomorúan belém költözik a régi szép idők hangulata.

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony gondolatok életképek hellókarácsony abrakadabra


A bejegyzés trackback címe:

https://smaragdtabla.blog.hu/api/trackback/id/tr88822037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása